Repte 1 – Activitat 3: Audiències i algoritmes dels social media

BeReal

BeReal és l’aplicació que he triat per tal de portar a terme aquesta anàlisi. És una de les xarxes socials del moment i la gran novetat, que intenta mostrar a la societat que no és necessari tanta edició i planificació per una simple fotografia a l’hora de penjar-la a les xarxes socials quan pot ser la més espontània i natural.

El funcionament de BeReal va començar l’any 2020 en plena pandèmia mundial, però fins a principis del  2022 no va arribar a la fama en la qual es troba actualment, fins a ser l’aplicació més descarregada des d’iPhone al mes de setembre del mateix any.

Aquesta aplicació va néixer per la necessitat que dos joves estudiants i empleats van tenir per donar un enfocament més real a les publicacions, i de tractar que els usuaris pengin fotos sense cap mena de filtre o edició i d’aquesta manera promet eliminar la preocupació per assolir el número de “likes” desitjats a les publicacions.

BeReal, a diferència de la resta de xarxes socials, no tracta de fer una publicació quan l’usuari ho desitja i esperar a rebre “likes” i comentaris, sinó que un cop al dia envia una notificació als seus usuaris perquè facin una fotografia del moment en el qual es troben amb un marge de dos minuts, sense la possibilitat d’edició o penjar fotografies ja fetes, han de ser del moment exacte i en publicar la imatge, llavors permet veure el que les persones que segueixen hagin penjat. D’aquesta forma evita el que Instagram provoca, la necessitat de competir entre els usuaris, i això és el que la diferencia de la resta d’aplicacions.

El seu objectiu principal és competir amb una de les xarxes socials més potents que hi ha actualment: Instagram.

NOMBRE DE DESCÀRREGUES DE BEREAL MUNDIAL DES DE GENER FINS AL SETEMBRE DE 2022

En aquesta gràfica podem analitzar perfectament el gran creixement de l’aplicació durant els primers mesos de l’any 2022. On va guanyar una gran popularitat i durant uns mesos es temia per la resta de xarxes socials, ja que portava una proposta que fins ara no s’havia vist. Tot i això no va aconseguir convertir-se en l’aplicació més popular i tal com es pot observar a la següent gràfica, no va ni aconseguir posicionar-se en l’aplicació més descarregada de l’any.

 

T’AGRADARIA QUE FOS POSSIBLE EDITAR LES FOTOGRAFIES QUE PUGES ABEREAL?

Pel que fa a la gràfica podem veure que el 86,4% ha votat que sí, que els agradaria tenir la possibilitat d’editar les seves fotografies abans de penjar-les a l’aplicació de BeReal i el 13,6% ha votat que no. Veient aquesta gràfica podem veure que els usuaris no han entès la funció principal i l’objectiu que van tenir a l’hora de la creació d’aquesta. El fet de voler editar les fotografies, no tindria sentit, per aquesta funció ja existeixen altres aplicacions, com Instagram i Tiktok. Això ens mostra la seqüela que han deixat la resta de xarxes socials, la necessitat d’eliminar i canviar allò que ens han dit que no és correcte, bàsicament a negar la realitat. I també ens mostra que la gran majoria de descàrregues es van realitzar pel simple fet de ser tendència i no perquè els usuaris estiguin interessats en la funció de l’aplicació.

Conclusions

Després d’aquesta anàlisi puc dir que BeReal és una aplicació que va picar fort durant un temps, però que no ha arribat per quedar-se, ja que la gran majoria d’usuaris estan desapareixent, perquè la necessitat que van tenir a l’hora de descarregar-la va ser per tendència i no per gust i això ha creat que de mica en mica gran majoria dels usuaris abandonin l’aplicació quan va deixant de ser tendència.

Personalment, no sóc usuària de BeReal, ja que no vaig trobar la necessitat de crear-me una nova xarxa social, ja que ja sóc usuària d’unes quantes. Però considero que la resta de xarxes socials haurien de començar a controlar l’ús dels filtres i les edicions que pengen els seus usuaris, ja que està creant unes inseguretats a les noves generacions per fets que realment són irreals i que no tenen res a veure amb la realitat de la persona.

 Bibliografia

https://anaivars.com/bereal-que-es-como-funciona/

https://es.wikipedia.org/wiki/BeReal

https://www-statista-com.eu1.proxy.openathens.net/topics/10096/bereal/

 

 

Sabrin Ahaik El mrabet

 

Entrada similar

Deixa un comentari